Hey Elton, ik wil m'n piano terug!

Dingen in het leven lopen soms heel raar. Zo gek dat je het zelf haast gelooft. Het zijn die gebeurtenissen -die tijdens een biertje met vrienden- sterke verhalen op leveren. Ik hoorde dit verhaal tijdens een kopje koffie op vrijdagochtend van mijn goede vriend Pedro. Gelukkig maar, want met bier erbij, had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen. 

Een dag eerder had ik hem -voor mijn wekelijkse pianoles- ook al gezien. Met de deurklink in zijn hand dropte hij, op donderdag de zin;' Heb ik je ooit al eens verteld dat Elton John mijn piano heeft gestolen?' Die had ik even niet zien aankomen. Lachend zeg ik nog, 'Ja tuurlijk joh!'

Pedro kijkt me bloedserieus aan en trekt een wenkbrauw op. 'Ik maak geen grapje. Elton John heeft mijn Roland gestolen.'

'Je Roland...'

'Ja en dat was me een top instrument, enorm zwaar. Nooit meer zo'n gave piano gehad.' 

Ik moet nog steeds een beetje grinniken en ben niet helemaal zeker of Pedro me in de zeik neemt. 

'Dan moet je maar snel weer eens koffie komen drinken', zeg ik nog steeds een beetje ongelovig. 

'Dan zie ik je morgen om half tien. Doei!' Mij verbaasd achter latend loopt Pedro de deur uit. zwaait nog even bij  zijn auto en zoeft dan weg. Ik kijk hem hoofdschuddend na, benieuwd naar het volgende waanzinnige verhaal met een beroemdheid. 

Wilde jeugd vol rock-'n-roll

Atalier Herman Brood (bron: omrop Fryslán)
Atalier Herman Brood (bron: omrop Fryslán)

Tegenwoordig kennen we Pedro als een lieve man van middelbare leeftijd die goed van het leven geniet. Hij is een geduldige docent en geeft les met vriendelijke hand. Heb je een keer niet gestudeerd, zal hij niet boos op je worden. Geloof me. Ik kan het weten. Hij is altijd bereid om naar je te luisteren en met je mee te denken. Als je aan de Pedro van nu denkt kun je haast niet voorstellen hoe zijn leven er dertig jaar geleden uitzag. Vraag hem de volgende keer dat hij naast je achter de piano zit maar eens naar het verhaal over de veeg op een van de schilderijen van Herman Brood. Wellicht krijg je dan een inkijkje in zijn leven van vroeger. 

De Roland RD1000 digitale piano

De Roland Corporation is tegenwoordig leidend wereldwijde producent van elektronische muziekinstrumenten en digitale apparatuur. Dertig jaar geleden nog een bedrijf dat zijn strepen probeerde te verdienen. `Roland gaf muzikanten hun instrumenten om op te spelen, zodat het merk meer bekendheid kreeg. Pedro was één van de gelukkigen. De Roland Corporation wilde zijn RD1000 digitale piano promoten en gaf deze aan Pedro om tijdens het touren op te spelen.  

Een digitale piano, state of the art in die tijd. Een prachtig geluid en 's werelds eerste  digitale sensitieve instrument voor aanraking. Baanbrekend. De RD1000 was ontwikkeld om mee te nemen op tournee, maar moest klinken én te bespelen zijn als een 'echte' piano. 

De RD1000 digitale piano maakte zijn belofte waar. Je kent hem misschien  als "Het beest van Elton John", zoals het ding nog steeds bekend staat. Elton John was groot fan van dit instrument. Hij gebruikte de digitale piano graag tijdens optredens en voor opnames in de studio. Op de albums 'Reg Strikes Back (1988), Sleeping with the Past (1989) en The One (1992) is de Roland RD1000 te horen.

Dat wil zeggen, je kunt de Roland van Pedro horen op deze albums, weliswaar bespeeld door Elton John zelf, maar toch. 

Hij stond erbij en keek ernaar

24 november 1991, de wereld verliest muzieklegende Freddie Mercury aan de gevolgen van Aids. Op Paasmaandag 20 april 1992 werd in het Wembly Stadium te Londen een groot concert gegeven om de leadzanger van Queen te eren. Tevens wilde men aandacht vragen en bewustzijn creëren voor HIV en Aids. Het Freddie Mercury Tribute Concert for Aids Awareness werd live op TV uitgezonden. Grote namen uit de muziekindustrie stonden de drie overgebleven Queen bandleden bij, om een hommage te brengen aan hun vriend en collega. Zo ook Elton John en hij speelde op de Roland RD 1000 van  Pedro! Queen en Pedro waren beide aangesloten bij het zelfde platenlabel, dus had Pedro kaarten voor dit concert.

De Roland RD1000 stond al op het podium en nog voordat Elton John er  één noot op gespeeld had, herkende Pedro zijn geliefde instrument. De digitale piano stond daar een hele tijd alleen, te wachten op een pianist. En Pedro kon er alleen maar naar kijken en zag later hoe een andere man met zijn vingers, de ivoorwitte en ebbenhout zwarte toetsen beroerde. Met pijn in zijn buik, genoot hij van haar klanken. 

Elthon John met Axl Rose - Bohemian Rhapsody tijdens het  Freddie Mercury Tribute Concert for Aids Awareness)


Hoe Elton John een dief werd

Op een dag krijgt Pedro een bezorgd telefoontje van de vertegenwoordiger van De Roland Corporation. 'Pedro, we hebben een probleem! Elton John komt opnames maken in de Wisseloordstudio's en we hebben geen piano. Kun jij jouw Roland RD1000 twee weken missen?'

Pedro -de beroerdste niet- brengt zijn instrument naar de Wisseloordstudio's in Hilversum. Een beetje vereerd dat Elton John zijn piano gaat gebruiken om zijn album op te nemen is onze pianoleraar wel. Pedro laat zijn piano achter, gaat naar huis en wacht op het telefoontje van de vertegenwoordiger.

Na een week of drie is het zover.

'Hi Pedro, goed nieuws!'

Pedro is opgetogen dat hij zijn RD1000 weer kan ophalen. 'Was Elton John blij met mijn piano?

'Nou heel erg!' Kraait de vertegenwoordiger aan de andere kant van de lijn. 'Elton John vond onze digitale piano fantastisch! Hij is groot fan en heeft hem meteen meegenomen.

'Meegenomen?... Hoe bedoel je, meegenomen.' Pedro houdt zijn adem in.

'Nou ja, meegenomen. Elton wil hem gaan gebruiken op tournee. Ik weet wel dat het jouw piano was, maar ja Pedro, we hebben het hier wel over Eton John. Dus we hebben hem de RD1000 cadeau gedaan.' 

'Je hebt hem mijn piano cadeau gedaan...?' Pedro gelooft zijn oren niet en scheldt de veel te blije vertegenwoordiger inwendig helemaal stijf.

'Joh maakt je niet druk, we hebben nog wel iets anders leuks staan. We regelen wel wat. Groeten van Elton.' De vertegenwoordiger hangt op en Pedro heeft nog een tijdje misselijk naar de ingesprekstoon staan luisteren.

De Roland Corporation heeft Pedro nooit meer een RD1000 terug gegeven. Dat was niet meer nodig, 'Het beest van Elton John' werd ook zonder Pedro een grote hit.

Auteur: Marloes Jacobs

Je kunt meer verhalen van haar lezen op www.madamebasile.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Yuna (zaterdag, 29 januari 2022 01:08)

    Heel leuk verhaal van Pedro!
    Mooi geschreven Marloes!